Van jongs af aan ben ik al geïnteresseerd in duurzaamheid. Mijn scriptie voor mijn Master Political Science ging over politiek economische strategieën voor het behoud van de natuur in Zuid-Amerika. In mijn online zoektocht naar een traineeship waar ik met duurzaamheid te maken zou krijgen, kwam ik bij de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied terecht. Als trainee Adviseur Duurzaamheid Bouw richt ik me nu op de energieprestaties (EPC) bij nieuw- en verbouw van gebouwen.

“Duurzaamheid is hét thema van deze tijd. Daar wil ik me graag op focussen.”

Van aanvraag tot bouwwerk

Ik bekijk bouwtekeningen en controleer EPC-berekeningen. Ook bereken ik de Rc-waarde die adviesbureaus en architecten opgeven; deze geeft aan hoe hoog de isolatiewaarde van bepaalde bouwmaterialen is. Het klinkt misschien niet groots, maar duurzaamheid begint vaak op kleine schaal. En het leuke van dit werk is dat je vrij snel kunt zien waar je bij betrokken bent geweest. Elke aanvraag die op mijn bureau belandt betreft een adres waar gebouwd gaat worden. Een jaar later staat daar bijvoorbeeld een nieuwbouwwoning of een verbouwd huis.

Aandacht voor circulair bouwen

De omgevingsdienst is een mensgerichte organisatie. Vanaf dag één word ik begeleid door een mentor bij wie ik met al mijn vragen terecht kan. De eerste maanden heb ik volop mee kunnen kijken bij andere collega’s. Ook heb ik het werkgebied verkend en gezien hoe toezicht wordt gehouden. Dat is allemaal erg interessant. De volgende uitdaging voor mij wordt het project Cruquiusmuseum in de Haarlemmermeer, waar de nadruk ligt op circulair bouwen. Dat is een nieuw aandachtsgebied binnen onze club.

De basis voor groei

In tegenstelling tot mijn studie ben ik nu vooral uitvoerend bezig en ik wil binnen de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied ook op dit gebied zo veel mogelijk ervaring opdoen. Ik zie hier namelijk volop groeikansen. Uiteindelijk lijkt de rol van Projectleider mij wel wat. Met mijn traineeship leg ik daarvoor een goede basis.

Stem