Al tijdens mijn studie Ruimtelijke Ordening en Planologie wist ik dat ik mijn energie wilde steken in duurzaamheid. Het traineeship bij de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied was me dan ook op het lijf geschreven. Eén van mijn taken als adviseur Energie was om te beoordelen of bedrijven met een energiebesparingsplicht – bedrijven die meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 gas verbruiken – maatregelen nemen om energie te besparen.

De wet schrijft voor dat deze bedrijven energiebesparende maatregelen moeten nemen die binnen vijf jaar terug te verdienen zijn. Voor diverse branches zijn er zo’n 40 à 50 maatregelen bedacht die invulling kunnen geven op de energiebesparingsplicht. Elke branche heeft een eigen Erkende Maatregelen Lijst, aan de hand waarvan de toezichthouder kan handhaven.

“Energie is als werkgebied enorm in ontwikkeling. Dat maakt mijn werk bij de OD NZKG erg dynamisch.”

Waaraan verbruikt een bedrijf energie?

Bij het beoordelen van energiebesparingsrapporten, die ervoor moeten zorgen dat bedrijven niet onnodig energie verbruiken, bekijk ik onder andere  de energieverbruiksprofielen. Ik trek aan de bel als er ’s avonds evenveel energie verbruikt wordt als overdag. Of wanneer er tegelijk gekoeld en verwarmd wordt. Het lijkt dan misschien of je een bedrijf op de vingers tikt, maar het is natuurlijk een win-win situatie. Je bespaart immers energie én geld.

Dynamische spelregels

Energie als werkgebied is enorm in ontwikkeling. Er komen steeds weer nieuwe wetten die de spelregels veranderen. Dat maakt mijn werk erg dynamisch. Het leuke is dat je daadwerkelijk meekrijgt hoe beleid en wetgeving gevormd wordt en dat je hier invloed op kan hebben. Als adviseur ben ik een soort spin in het web die wetgeving werkbaar moet maken zodat het toegepast kan worden in de praktijk. Energie heeft ook ruimtelijke impact en heeft daarvoor ook raakvlakken met andere milieuaspecten. Het verveelt dus nooit!

Instroom jonge mensen

Dat geldt overigens ook voor de gehele organisatie . Binnen het traineeship kreeg ik allerlei cursussen aangeboden, onder andere over lucht, over geluid, over communicatie en wetgeving in het algemeen. Er zit hier sowieso enorm veel kennis. Daarbij is het leuk om te zien dat er steeds meer jonge mensen instromen. Dat verbaast me niet, want als milieu en duurzaamheid je interesse hebben, dan valt hier veel te doen!

Stem